Week van de werkstress

Sinds de week van de werkstress is er veel aandacht in de media. Maar is die aandacht er ook op de werkvloer? 1 op de 8 werknemers krijgt te maken met burn-out klachten. Maar wanneer weet jij of je last hebt van werkstress of toch gewoon gezonde stress ervaart?
Signaal 1: Ga bij jezelf na hoe lang de stress duurt. Is het van korte duur, en krijg je “rust” momenten zodat je stress niveau’s kunnen dalen. Dan is dit prima. Duurt de stress onoverzichtelijk lang, dan is dit je eerste signaal!
Signaal 2: Als een goede vriend(in) zijn/haar verjaardag viert ga je dan? Als je niet gaat omdat je nog werk te doen hebt dan is dit een signaal!
Signaal 3: Sporten? Nee daar heb je al even geen tijd voor, er moet gewerkt worden. En daarnaast ben je ook veel te moe.
Signaal 4: Je bent moe, komt ‘s morgens lastig uit je bed. Alles kost energie, maar je moet door…..
Signaal 5: Om een beetje energie te krijgen ga je meer eten.
Signaal 6: Hoofdpijn, lage rugpijn of hoge rugpijn bij je schouders.
Signaal 7: Je hebt het druk, maar je hoofd werkt niet mee. Het lijkt daar wel chaos, waar had je nou ook alweer je sleutels gelaten? Heb je nu echt alles gedaan? Echt niets vergeten?
Signaal 8: Je bent snel uit je doen, om de kleinste dingen (achteraf) kun je boos of heel verdrietig worden.
Signaal 9: Je werk neemt steeds meer en meer tijd in beslag.
Signaal 10: Om wat meer ontspannen te worden drink je een glaasje of….
Herken je een of meerdere van deze signalen durf dan ook goed naar jezelf te kijken. Laat je werk eens een weekend op je werk. En kijk hoe het met je gaat, raak je gestrest omdat het werk niet meer afkomt? Of kun je genieten?
Twijfel je? Ga dan eens naar de huisarts. Tegenwoordig hebben zij praktijkondersteuners die je kunnen helpen te bepalen of jij last hebt van werkstress. Of kom eens langs voor een gratis intake gesprek!