Elk jaar op maandag van de laatste volle week van januari is het zover. Blue Monday….in het Nederlands vertaald als deprimaandag. Het is de meest deprimerende dag van het jaar volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall.
Waarom het deprimaandag is? Nou volgens zijn formule voelen mensen zich op deze dag neerslachtig vanwege goede voornemens die mislukt zijn, de meeste mensen op maandag weer beginnen met werken en vakanties die nog zo ver weg lijken. Tel daar de donkere dagen die nog niet op hun eind zijn bij en mensen worden depri. Het klinkt allemaal heel logisch en elk jaar besteed de media er veel aandacht aan, maar deze hypothese is niet wetenschappelijk getest.
Maar goed zoals ik al zei, het klinkt wel logisch. En ik heb het aan de lijve ondervonden. Precies 3 jaar geleden heb ik mij op blue Monday ziek gemeld. Na een heerlijke kerstvakantie lukte het me na 2 weken werken echt niet meer…..
Leuk en aardig hoor ik je zeggen maar hoe zorg ik er nu voor dat ik geen deprimaandag hebt?
De goede voornemens die sneuvelen zouden eigenlijk als verandering in levensstijl gezien moeten worden. Ze moeten concreter vastgesteld worden. En dat kost wel wat tijd. Mij oma zegt elk jaar weer: “Ik rook niet meer.” En kort daarop volgt altijd de respons van iemand anders: “En ook niet minder”. Zo is het ook met de meeste goede voornemens, soms wordt op oudjaarsdag nog even bedacht wat we in het nieuwe jaar anders gaan doen.
Hierbij mijn tips om jouw doelen concreter te stellen, en het meer als levensstijl verandering te zien:

  1. Stel je doel zo concreet mogelijk. Bv ik wil 10 kilo afvallen
  2. Verwoord je doel positief. Bv ik wil 64 kilo wegen
  3. Verbind er een periode aan. Bv ik wil eind oktober 64 kilo wegen
  4. Zorg dat het overzichtelijk blijft. Bv ik wil elke maand een kilo lichter wegen, zodat ik eind oktober 64 kilo weeg
  5. Bouw beloningen in. Bv elke drie kilo die ik lichter weeg, trakteer ik mezelf op een leuk leesboek
  6. Wees mild voor jezelf. Een misstap is geen mislukking!
  7. Zorg voor een dagelijkse reminder. Schrijf ergens je doel op, ergens waar je elke dag kijkt. Op je slaapkamer deur, op je nachtkastje, of op een briefje in je portemonnee.
  8. Schrijf niet alleen je doel op, maar schrijf ook op hoe je dat doel wilt bereiken. En ook hier heel concreet. Bv Ik ga met behulp van een app dagelijks mijn calorieën tellen en ik ga 3x per week hardlopen.
  9. Schrijf minstens 3 voor- en 3 nadelen op van hoe je leven eruit zou zien als je dit doel niet stelt. En schrijf ook 3 voor- en 3 nadelen op van hoe je leven eruit ziet als je je doel haalt.
  10. Stel je voor hoe je je voelt als je dit doel gehaald hebt. Koester dit gevoel!