De statistieken liegen er niet om, steeds meer mensen krijgen last van een burn-out, of stress-gerelateerde klachten. En degene die last heeft van een burn-out heeft het als laatste door. De omgeving herkent de “teveel aan m’n hoofd” en vermoeidheid eerder.
Maar hoe kan dat nu?
Nou, stel je voor, en ik bedoel ook stel dus niet zelf doen! Goed, je neemt een kikker en stopt deze in de pan met koud water. Daar voelt de kikker zich prima. Zet deze pan op het vuur, en ook daar heeft de kikker geen last van, de kikker blijft rustig zwemmen (of rondhangen). Totdat de temperatuur te hoog is en dan is hij dood. Een tweede kikker die we dan meteen in deze warme pan zetten, zal uit alle macht proberen eruit te komen. Deze kikker heeft namelijk door dat dit niet goed is. Dit is een experiment dat je niet thuis na moet doen!
Iemand die op z’n werk steeds een beetje meer werkdruk ervaart zal dit zien als “normaal”, en ook de daarbij behorende signalen. Echter op een bepaald moment, en dit kan per persoon verschillen, is het op en valt ze om. Komt thuis te zitten met een burn-out.
Vandaag gaan de scholen weer beginnen, en een heleboel moeders dus ook. Na een vakantie, waarbij de pan dus van het vuur is geweest, kan het zijn dat je terug komt op je werk en dat je binnen een uur of dag hetzelfde stress niveau bereikt als dat je daarvoor had. En als je dit als de tweede kikker opmerkt zul je je dus moeten gaan afvragen of het geen tijd is hulp te vragen.
Je kunt dan contact opnemen met een huisarts, maar is deze stap te groot kun je ook een coach in de arm nemen. Of vanaf 1 september je inschrijven voor het gratis spreekuur!