Druk, druk, druk

Ken je dat, ben je een dag druk bezig geweest lijkt de waslijst alleen maar groter geworden in je hoofd? Weg energie en weg goed gevoel! Het enige wat ik nog kan zien en voelen is dat ik hard gewerkt heb en de berg groter is geworden. Het figuurlijk achteruit rennen. En dat levert mij alleen maar frustratie en stress op. En daarbij kost het me ook nog eens bakken met energie.
Dan maar niets doen? De berg wordt daar in ieder geval niet groter van, toch? Nee, ook dat is geen optie. Het werkt net als met de was, als ik was dan heb ik een grote berg die opgevouwen en gestreken moet worden. Doe ik niets wordt de vuile was berg alleen maar groter (en krijg ik klachten van de kinderen…).

To do lijstje maken!

En dus is mijn oplossing één lijstje maken :D. Ik hoor je denken, 1 lijstje? Jazeker, 1 lijstje! En op dat lijstje staan zowel mijn werk to do’s als ook mijn huishoudelijke, mama, vriendin, etc to do’s.
De voordelen van dit lijstje? Om te beginnen ik krijg meer rust in mijn hoofd, ik heb duidelijk op papier wat er gedaan moet worden. Tuurlijk komt er wel weer een to do in mijn hoofd op, maar ook die kan ik gewoon op mijn lijstje erbij zetten. En omdat het maar 1 lijstje voor alles is hoef ik niet bang te zijn dat ik iets vergeet. Uit m’n hoofd en op papier (of digitaal). Heerlijk en daarom hou ik van mijn lijstje!
Zodra mijn hoofd leeg is van alle to do’s kijk ik eens goed naar mijn lijst. Ik weet dat ik niet de tijd heb om alles te doen. Ik wil nou eenmaal altijd meer dan mogelijk is. En dus onderstreep ik een aantal to do’s die prioriteit hebben. En daar ga ik dus mee beginnen. Ook dit vind ik dus een groot voordeel van het maken van een lijstje, ik heb overzicht en kan dus goed aangeven wat als eerste gedaan moet worden. In plaats van te beginnen met wat er het eerste in mijn hoofd opkomt.
En wat betreft die energie, daar helpt mijn lijstje ook bij. Ook al wordt hij misschien langer, ik heb ook een overzicht wat ik allemaal gedaan heb. Zonder lijstje vergeet ik die dingen gewoon….en dus kan ik tevreden zijn over mijn harde dag werken. En krijg ik er toch energie van!
Al overtuigd? Voor de zekerheid heb ik nog een bijkomend voordeel. Ik heb jullie al wat verteld over het stellen van doelen. Door nu een to do lijst te maken kun je ook bekijken of datgene wat jij vind dat je moet doen nog steeds past op je weg naar je doel. En wellicht kun je zo al een paar dingen wegstrepen omdat ze niet naar jouw doel leiden, maar juist ervanaf!

Papier of digitaal?

Ik ben heel ouderwets en heb mijn to do lijstje op papier (de hema heeft trouwens hele leuke notebooks en zelfs ook een to do memoblok). Maar wellicht ben jij wat moderner en wil jij het graag digitaal. In dat geval kun je bijvoorbeeld Remember the milk gebruiken, er is ook een app voor dus je kunt dit to do lijstje op je computer, tablet en telefoon bekijken. Ook kun je hier wel een onderscheid maken van alle categorieen waar je to do’s in thuis horen en tegelijk kun je ook alle taken bekijken. Maar ook google heeft een to do lijst, met chrome app. Dus als chrome gebruikt als webbrowser is je to do lijst ook daar aanwezig! Heel veel moderne opties dus 🙂