Als je de Mindfulness training volgt leer je in het hier en nu te zijn. Te genieten van de druppels water die over je huid stromen terwijl je onder de douche staat. Je leert je beter te concentreren op dat waar je op dit moment mee bezig bent. Je temt je geest…
Waar velen echter niet bij stil staan is dat dit ten alle tijde een keuze is! Je kunt kiezen je aandacht in het hier en nu te laten, of juist om je gedachte de vrije loop te laten.
Zo hou ik er van bij een aantal zaken me alvast te richten op wat ik hierna ga doen. Op die manier heb ik een keuze gemaakt voor ik mijn huidige activiteit heb afgerond en dat vind ik lekker opschieten. Voorbeeld? Nou ik stond net na het hardlopen onder de douche en was bezig te bedenken wat ik daarna zou gaan doen. Mijn to-do lijstje is altijd erg lang, en ik moest dus een keuze maken. Lekker praktisch terwijl ik onder de douche sta laat ik alle opties langs lopen.
Of ik mijn haar wel of niet met aandacht was, of zoals in dit geval dat ik zo enthousiast wordt van wat ik hierna ga doen, dat ik vergeet koud af te douchen….dat komt de volgende keer wel weer. Echter als ik bezig ben een meditatie in te spreken of te schrijven, als ik bezig ben met training geven of ontvangen, als ik met mijn kinderen speel, dat zijn momenten dat ik aanwezig wil zijn.
Dat zijn momenten die er voor mij toe doen. En door daar met mijn aandacht bij te zijn, in het moment te zijn, dat zorgt ervoor dat ik het beste uit dat moment haal.
Het bewust zijn van de keuze die je kunt maken om ergens wel of niet bij aanwezig te zijn DAT is de kracht van Mindfulness gebundeld met Compassie!