Introductie Mindfulness

Voorwoord

Deze online training is een integratie van verschillende Mindfulness (werk)boeken en jarenlange ervaring van Simone Reitsma (PhD Neuroscience) als Mindfulness Trainer.

Het oorspronkelijke Mindfulness programma werd in 1979 ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, dit programma staat bekend als Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), in het Nederlands veelal de aandachtstraining genoemd. Dit programma is over de hele wereld door vele mensen gevolgd. Daarnaast is het ook een goed onderzocht programma, waarvan de effectiviteit voor mensen met (chronische) lichamelijke klachten, stressgerelateerde klachten, angsten en depressie bewezen is.

De Mindfulness training bestaat uit 8 sessies en kan zowel online, individueel als in groepen gevolgd worden. Naast de wekelijkse sessie wordt je geadviseerd het bijbehorende huiswerk te doen. Dit huiswerk neemt ongeveer 1 uur per dag in beslag.

Edel Maex schrijft in zijn boek In de maalstroom van je leven dat niemand ooit piano heeft leren spelen door een boek te lezen. Ditzelfde geldt ook voor Mindfulness! Door het volgend van de sessie en het dagelijks doen van het huiswerk leert deze online training je steeds beter met je volledige aandacht in het hier en nu te zijn, van moment tot moment. Leer je te zijn met wat er op dit moment is, met mildheid en zonder oordeel. Je leert je automatische reactie kennen, en hierdoor kun je deze, vaak negatieve en niet-helpende reactie, vermijden. Dit klinkt mooi, maar zonder oefening en jezelf de tijd geven dit eigen te maken gaat dit zeker niet lukken.

Mindfulness houdt in dat je aandacht geeft op een speciale manier:
doelbewust,
op het moment zelf,
en niet oordelend
aan dingen zoals ze zijn.

Williams, Teasdale, Segal en Kabat-Zinn (2007)

Allereerst, 1 uur per dag is veel tijd! Het is goed om je dit te realiseren, wanneer en waar kun je deze tijd voor jezelf vrij maken?

Het huiswerk bestaat uit 1. Meditatie, door middel van een geleide meditatie oefen je dagelijks met meditatie; 2. Aanwezig zijn in het moment, door middel van kleine oefeningen brengen we Mindfulness in het dagelijks leven; 3. Inzichtsoefeningen, waarom doe je wat je doet? Hoe ga jij met iets om?

De Mindfulness Training is een ervaringstraining, dit wil zeggen dat je eerst gaat doen en dat de uitleg daarna volgt. Echter houdt dit wel in dat je soms iets maar gewoon moet doen, in plaats van eerst bedenken of je vind dat dit wel of niet nuttig voor je is. Dit laatste zijn we erg aan gewend geraakt, en dus voelt het niet altijd prettig om het maar “gewoon te doen”. Maar neem van mij aan, dit is de beste manier om nieuwe dingen te ontdekken!

Met vragen kun je altijd contact met me opnemen via de mail, of via de antwoordformulieren in deze online training. Je kunt gedurende je training eenmalig een online meeting met mij afspreken, op die manier kan ik je als je vastloopt helpen verder te komen.

Kijk bij elk “Hoofdstuk” goed onderaan de pagina, daar kun je nog andere onderdelen of quizzen tegenkomen die je kunnen helpen!

Succes!