Oeps, het is alweer de laatste werkweek van 2016! Jeetje, hoe moet dat nu, ik wilde nog zoveel doen en het is nog niet allemaal af. Ik heb al mijn doelen nog niet bereikt…..whaaaaah
Elk jaar “overkomt” het me weer. December is wat dat betreft een stress maand, o nee dat niet alleen. Ik heb ook nog kinderen, die zijn ook moe. Ook? Ja ik ben zelf ook moe, ik ga namelijk te laat naar bed, en die wekker gaat echt veel te vroeg!
En dan dat mediteren, tjonge, ik wil liever slapen en heb het veel te druk met die dingen nog te doen die ik in 2016 moest doen, en ik moet ook nog kerst en oud&nieuw voorbereiden.
En zo kan het maar zomaar voorkomen dat meditatie en tijd voor jezelf verdwijnen. Ook ik vind het lastig om in deze drukke decembermaand tijd voor mezelf en tijd voor meditatie te maken.
Naast alle “normale” december perikelen hebben mijn man en ik dit jaar ook een nieuw project dat (heel) veel tijd kost. We gaan in 2017 een huis laten bouwen, in Leidschenveen, en………..met praktijkruimte!
Heel gaaf! Maar ook ik heb nog steeds maar 24 uur in een dag en maar 7 dagen in een week!

Hoe lukt het me dan toch om die tijd voor mezelf te maken?
Hoe lukt het me om dagelijks te mediteren?

Niet omdat het echt moet van mezelf! Ik moet namelijk heel veel van mezelf en daardoor leg ik mezelf een druk op…..niet fijn en dan weet ik zeker dat ik niet kan ontspannen tijdens mijn tijd of “rustig” kan mediteren.
Nee, ik heb daar een andere oplossing voor.
Ik lees een boek! En dit werkt voor mij echt elk jaar! Ik lees een meditatie boek, met nieuwe meditaties, met andere verhalen, en met een beetje geluk nieuwe inzichten. Voor mij werkt dit echt!
Als ik dan tijd voor mezelf maak, dan lees ik in dit boek. En dat kan overal, in Monkeytown terwijl mijn jongste zich vermaakt, of lekker in bad, op de bank. Dus ook vooral ‘s avonds, dus ik beperk mijn avondwerkuren. Ja, die doelen van 2016, ik heb ze niet gehaald. Misschien kan ik ze opnemen voor de doelen in 2017, o en misschien de doelen iets realistischer maken?
En ja, er is zoveel leuks op TV, maar hoe leuk ik de Voice ook vind. Ik rust er niet echt van uit, en behalve het mee kunnen praten, levert het me niet zoveel op (behalve misschien stress omdat ik zoveel andere dingen niet doe). Dus……heerlijk dat boek lezen!
En door het lezen over meditatie krijg ik ook zin om te mediteren. Ik hou nog steeds van experimenteren. O, een veilige plek meditatie, ben benieuwd….. En nog mooier, met die nieuwe blik kijken naar een meditatie kan nog makkelijker. Ik kan dan echt makkelijk met vriendelijke nieuwsgierigheid gaan zitten.
Natuurlijk is al mijn “stress” niet meteen weg, ik heb het ook nodig. Zonder stress komt nog niet de helft van mijn doel af, maar ik hoef me niet te laten leiden door deze stress. Ik mag nog steeds zelf de regie in handen houden. En dat lukt mij het beste door slimme keuzes te maken. Waardoor de dingen die ik wil doen ook makkelijker vol te houden zijn.