Er zijn veel positieve effecten van mindfulness bekend. Maar één effect vind ik nog wel het meest gave effect. In gezinnen met kinderen die ASS (autisme spectrum syndrome) of ADHD hebben. Blijkt dat als zelfs maar 1 van de ouders een mindfulness cursus volgt, dit een positief effect heeft op de gedragingen van de kinderen.
Wat een effect heb je als ouder! Natuurlijk als je naar programma’s op tv kijkt, waarbij Derek Oglivi wordt ingeschakeld voor probleem kinderen. Of op dit moment Jo Frost. Dan zie je ook dat zij vooral bezig zijn de ouders te veranderen. De gedachten en emoties die ouders hebben zijn de directe oorzaak in hoe zij zijn als ouder. Welke regels zij wel of niet hanteren, als ze al regels hanteren.
Een mooi voorbeeld vind ik de angst die ouders kunnen hebben rondom eten. Bang dat het kind niet genoeg eet en daardoor te weinig weegt en andere gezondheidsklachten krijgt. Deze angst zorgt er niet voor dat een kind gaat eten. Je kunt je kind niet onder dwang laten eten, en als je dat wel doet hoe gaat zo’n kind dan om met eten op de volwassen leeftijd?
De angsten, ideeën, verwachtingen die je hebt voor en van je kind zorgen niet voor een betere band met je kind. Mindful, dus zonder (voor)oordeel, kijken naar je kind, zoals hij/zij nu is en je verplaatsen in zijn/haar schoenen om te zien wat te behoefte zijn, de gedachte en emoties zijn. Op die manier kun je een stevige blijvende band met je kind opbouwen.
Maar dat vergt oefening, dat vergt goed naar jezelf kijken hoe jij reageert, of daar verwachtingen, gedachten of emoties achter zitten die niets met de situatie NU te maken hebben.
Het vergt ook mildheid, mildheid naar jezelf, naar je partner en naar je kinderen. Jou kinderen weten precies hoe ze je door het lint kunnen laten gaan. En juist daardoor zijn zij geweldige zen-meesters voor hun ouders!