Mindfulness wordt steeds bekender, en als paddestoelen zie je overal Mindfulness trainingen opkomen. Vanmorgen zag ook ik een flyer “Mindfulness voor mama’s” op de deurmat liggen.
Maar hoe vind jij de training en trainer die bij jou past? Als je tijd en geld investeert in een Mindfulness training is het verstandig deze training te doen bij een goede trainer. Er zijn in Nederland heel veel goede trainers, er is helaas ook wildgroei. En dat laatste komt doordat iedereen, dus ook jijzelf je Mindfulness trainer kan noemen.
Ik geef je graag een aantal tips bij het vinden van jouw trainer:

1. Een goede Mindfulness trainer is lid van een beroepsvereniging.

Er zijn in Nederland 2 beroepsverenigingen, die elk een minimale eis stellen aan de leden.
– Vereniging Mindfulness-based trainers in Nederland en Vlaanderen (VMBN)
– Vereniging voor Mindfulness (VVM)
Alle mensen die bij één van deze verenigingen lid zijn hebben minimaal 7 dagen opleiding tot Mindfulnesstrainer gehad.

2. Een goede trainer heeft een passend beroep of basisopleiding gehad.

In de opleiding tot Mindfulness trainer staan het begeleiden van meditaties en het overbrengen van de onderwerpen centraal. Er wordt verwacht dat trainers de basisvaardigheden zoals gesprekstechnieken, groepsdynamiek en begeleiden van mensen met klachten al bezitten. Bij deze achtergrond van de trainer kun je ook kijken wat bij jou en je klachten past.

3. Een goede trainer mediteert zelf geregeld.

Het is belangrijk dat de trainer weet wat er in de groep gebeurd. Waar je tegenaan kunt lopen. En dit kan alleen door zelf al langere tijd regelmatig te mediteren. Dit geeft de trainer ook de mogelijkheid om op de juiste manier de groep te begeleiden en ervaringen te kunnen ondersteunen. Je leert niet alleen Mindfulness in de boeken of door de meditaties. Ook door de houding van de trainer leer je wat Mindfulness is.

4. Een goede trainer is deskundig

De trainer heeft veel ervaring en kennis, maar is zich bewust dat hij/zij geen goeroe is. De trainer is zich bewust dat ook hij/zij zich nog steeds ontwikkeld en staat daardoor met beide voeten op de grond.

5. Een goede trainer is iemand die jij vertrouwt.

Neem dus contact op met diegene waarvan jij denkt dat je de training bij wilt volgen. Er is ook altijd een intake gesprek of voorgesprek. En voel je dan ook vrij om na dit gesprek te besluiten niet mee te doen met deze training. Het is een mooi proces Mindfulness, maar het is van zeer groot belang dat je de trainer vertrouwd en respecteert zodat jouw ontwikkeling niet stagneert.

6. Een goede trainer is misschien niet heel snel gevonden.

Gun jezelf de tijd om een goede trainer te vinden. Vraag ook gerust in je omgeving naar ervaringen. Een Mindfulness training vraagt veel van jou. Het is een proces waar je instapt en waarbij je veel zelf zal moeten ontdekken, en veel thuis zal moeten werken. De trainer is als een gids bij deze ontwikkelingen. Als je vastloopt kan hij/zij je helpen. Maar hij/zij kan je ook de mooie paden laten zien. Een goede trainer ondersteunt, stuurt bij en weet als geen ander hoe het voor jou is om dit pad te bewandelen.