We leven dag in dag uit in dezelfde ruimte, met een zelfde routine. Althans de meeste van ons. En deze routine is prettig, comfortabel en automatisch. Onder de handelingen die je uitvoert gaan je gedachten alle kanten op. En op die manier ben je gehaast bezig met gedachten die al in de toekomst zijn, of in het verleden zijn blijven hangen.
Nu raad je het wellicht al, dit is niet heel mindful. Want Mindfulness is leven in het hier en nu.
Nu de herfst weer is begonnen, en we met z’n allen met dit mooie weer naar buiten gaan. Zie ik ook op mijn Facebook tijdslijn de mooiste foto’s van bomen verschijnen. Want in de herfst laat de natuur ons zien hoe snel iets kan veranderen. De ene dag zijn de blaadjes nog groen, om vervolgens heel snel geel/bruin/rood of welke kleur dan ook te worden. Tot de blaadjes van de bomen vallen. En dan wordt duidelijk: het leven is veranderlijk.
De natuur veranderd om je heen, maar ook in jou stad of dorp zullen er veranderingen plaats vinden. De mensen om je heen veranderen ook. Gelukkig niet zo snel als de blaadjes aan de bomen, maar ze veranderen langzaam. Ze worden ouder, wellicht wijzer of krijgen beperkingen.
Om nu mindful je dag door te komen kun je de volgende oefening dagelijks doen:
Probeer elke dag iets nieuws te ontdekken in je omgeving of in de mensen om je heen. Op die manier kijk je elke dag met een frisse blik naar je omgeving en naar de mensen om je heen. Welke ondekking doe je?
Bijkomend positief effect is dat deze mensen ook het gevoel krijgen echt gezien te worden.