Mijn gedachten….

De hele dag door hebben wij gedachten. Hé kijk het regent! Zou het zo droog zijn, de hond moet nog uitgelaten worden. Wat zou die aan het doen zijn? Wat zullen we vanavond eten? Welke vergadering had ik vandaag ook alweer? Er zijn verschillende schattingen gemaakt, en die variëren van 40 tot 60.000 gedachten per dag!
Geen wonder dat we het zo druk hebben! Tijdens de 8 weekse mindfulness training ben ik mij bewust geworden van mijn gedachten. En dat zijn er een hoop! En nu ik mij bewust ben van deze gedachte levert me dat een hoop op. Soms een traan, maar meestal een hoop plezier. Zo ook deze keer……

Mindfulness en hardlopen

Ik loop graag hard, als ik namelijk hard loop gebeuren er verschillende dingen. Ik beweeg, en dat is goed voor mijn lichaam. Er zijn verschillende studies die dat wel aangetoond hebben. En ik heb geen tijd om te malen met mijn gedachten, de repeat knop is uit. Dus ook mijn gedachten gaan vooruit. Maar ik zou ik niet zijn als ik een doel moet hebben. Gewoon hardlopen om hard te lopen….tja dat kan morgen ook wel….. En dus schrijf ik me regelmatig in voor een hardloopwedstrijd. Wie goed zoekt kan er elk weekend wel met een mee doen. En daar train ik dan voor, en dus loop ik niet morgen maar vandaag!
Zo gezegd, zo gedaan had ik mij dus ingeschreven voor de Royal Ten, ik ging 10 km lopen. Dat zijn de wedstrijden die ik altijd loop. Ik heb 3x een andere afstand gelopen. Maar het trainen lukte niet, ik kreeg mezelf niet gemotiveerd om te gaan lopen. Morgen is vroeg genoeg, en ach met mijn conditie kan ik ook wel 10 km lopen zonder voorbereiding…. Maar daar was het toch allemaal om te doen? Ik wilde toch juist trainen zodat ik met gemak onder het uur kon lopen. Anderhalve week voor de start ben ik dan eindelijk begonnen, en heb ik een aantal keren 5 km gelopen, en ook een keer 8 km.
En toen was daar de wedstrijd…..althans…pfff…. Ik had een druk weekend gehad, zoonlief had op zaterdag judo-examen en zwemdiploma zwemmen gehad. Daarvoor was natuurlijk de hele familie gekomen. En dus had ik veel stress om alles te verzorgen zoals ik dat graag doe. Daarbij begon de ochtend van de wedstrijd met keelpijn, dus ik zal wel ziek worden.
En daar gingen mijn gedachten…. Als je lichaam al niet topfit is moet je jezelf dan wel blootstellen aan 10 km hardlopen. Ik heb trouwens ook niet eens getraind. Weet je wat, ik ga na de kinderloop weer naar huis, ga ik lekker m’n bed in. Nee dat doe ik toch niet…. Ik heb helemaal geen zin om 10 km te lopen, is het wel verstandig om dan niet te gaan. Ik heb nooit zin om te lopen dus die zin is een slechte raadgever. Ik wilde graag onder het uur lopen, maar ja zonder die training gaat mij dat toch niet lukken. Waarom zou ik dan starten? Misschien wordt ik dan wel echt ziek….
Wikken en wegen, ga ik wel ga ik niet, iennemiene mutten. Kom op Simone, van de week heb je iemand nog geadviseerd gewoon te gaan. Zie het als een training in plaats van een wedstrijd. En kijk onderweg maar hoe het gaat. Dus JA! ik ga het doen!
En ook tijdens het lopen had ik weer een gedachtenstroom….
Waarom ben ik gegaan, ach gaat best lekker, tjee ik loop best snel, misschien red ik het onder het uur, hee die ziet er als getraind uit, laat ik die als haas gebruiken, goh ze is best constant, o jee hou ik dit nog 7 km vol? Is dat erg, ik wilde eerst niet eens gaan lopen, o jee nog wat sneller, hoe lang is het nog, ik moet plassen, kan ik hier onderweg ergens plassen, maar ik loop nog goed op schema, ik kan zelfs nog iets langzamer straks en dan red ik het nog, maar ik moet plassen! Nee, na de finish, dat moet toch nog wel kunnen, met de halve marathon heb ik 2:22:22 niet geplast en meer gedronken, nog even en dan komt de finish, kan ik nog een beetje versnellen, het gaat goed, maar misschien kan het beter, m’n haas ben ik kwijt, ik zie haar nog wel in de verte lopen, ik zie de finish, en de bruto tijd is nog onder het uur, m’n benen willen niet meer, ik moet het met m’n hoofd doen, zelfs als ik nu ga lopen red ik het, kom op nog even het laatste beetje eruit!
Het resultaat was dat ik 10 km in een netto tijd van 59:04! Mijn doel was bereikt.
Ik was trots en voldaan. Blij dat ik geweest was, maar waar is die WC nu!!
En mijn les was dezelfde als ik wel vaker kreeg. Ik kan meer dan ik denk. En ik heb juist mijn mentale kracht nodig om mij te motiveren en niet op te geven. Gedachten zijn gedachten en niet meer dan dat!
Ben jij benieuwd wat mindfulness is? Kom dan naar de meditatie workshop!