Wat is het en waarom zou je dit willen doen?

Meditatie, Yoga en inzichtsoefeningen. Heel kort uitgelegd wat je nu doet bij een Mindfulness Training. Deze training is trouwens in 1979 voor het eerst gedaan door Jon Kabat-Zinn. Een moleculair bioloog die in zijn vrije tijd Zen meditatie gebruikte om tot zichzelf te komen. En hij wilde deze technieken gebruiken voor uitbehandelde patiënten in het ziekenhuis waar hij werkte.

Binnen het Boeddhisme, en zeker de monnik Thich Nhat Hahn gebruiken ze de term Mindfulness. Ze bedoelen hiermee opmerkzaam zijn in het huidige moment.

De Mindfulness Training gebruikt dus een aantal technieken vanuit het Boeddhisme, net zoals het een aantal technieken vanuit de westerse psychologie gebruikt. Maar dit is allemaal inhoud, alsof ik je kan uitleggen wat fietsen is, door je te vertellen dat je eerst het ene pedaal en daarna het andere pedaal naar beneden toe duwt met je voeten.

Waar zijn jouw sleutels op dit moment?

Mindfulness een fantastische ontdekkingsreis!

Als je niet opmerkzaam bent…… Uitleggen hoe je weet dat je opmerkzaam bent is soms lastig. Maar (her)ken je dat moment dat je je afvraagt of je je deur nu wel of niet op slot hebt gedaan? Of dat iemand je vraagt wat je gisteren gegeten hebt, en je het eigenlijk niet helemaal meer weet? Sleutels die je op een vaste plek verwacht, en als ze daar niet zijn…… Dit zijn allemaal voorbeelden van momenten dat je niet opmerkzaam bent in het huidige moment.

Dit soort momenten herkennen, en ook steeds minder duidelijke momenten van niet-opmerkzaam zijn herkennen, is Mindfulness. Het geeft je inzicht in je handelen en daardoor geeft het je ook meer controle op dat handelen. Uiteindelijk is de vraag, hoeveel controle heb je als je niet weet of je je auto wel of niet op slot hebt gedaan?

Leer jezelf nog beter kennen en accepteren!

Ik was totaal de weg kwijt

en zocht een wetenschappelijke oplossing!

Simone Reitsma
Simone Reitsma

In 2011 kreeg ik een burn-out. Daar zit je dan, het is moeilijk te accepteren. Een burn-out is namelijk iets dat mij zeker niet zou overkomen. Ik kan het wel aan, ik voel me alleen niet zo lekker. En daarom lukt het me niet om alles voor elkaar te krijgen. Sterker nog ik moest me wel ziekmelden, want het ging echt niet goed. En dan is het tijd om heel snel een oplossing te vinden. Een soort pil die je slikt en dan is alles weer goed.

Die pil heb ik niet gevonden, en ik heb goed gezocht hoor. Ik ben bij een psycholoog geweest, ik ben bij Unleash the Power Within van Tony Robbins geweest en ik heb een Mindfulness training gevolgd. Niet omdat Mindfulness me nu meteen aansprak. Sterker nog, het leek me een beetje zweverig. Maar er zijn wetenschappelijke artikelen dat het werkt, en dus de moeite waard om het te proberen.

Mijn ervaring van de training was dat het wel veel was. Veel huiswerk, waar haal ik die tijd vandaan? Maar ook kwam er bij mij veel los. Niets dat niet de moeite van het bekijken waard was. Maar het was wel even wennen. Ik hield er namelijk meer van om alles wat me niet zinde weg te stoppen.

Waarom zou je een Mindfulness Training volgen?

Mindfulness is zweverig, het is een hype en het is duur.

Mindfulness is luisteren naar je lichaam, iets wat we in deze maatschappij niet van kleins af aan geleerd hebben. Het is daarom even wennen in het begin. Maar we vliegen nergens heen.

Mindfulness is inderdaad een hype, maar dat komt omdat het een tegenreactie is op een andere hype: Druk hebben. Sommige mensen zijn er zelfs aan verslaafd. Hoe vaak hoor je wel niet op de vraag: “Hoe gaat het met je?” het antwoord: “Druk”. Een beetje meer Mindful mag dan niet ontbreken.

En ja, het kost geld. Het is zo’n waardevolle training die je handvatten en inzichten geeft die je de rest van je leven kunt gebruiken. Dat is langer dan de meeste telefoons of auto’s meegaan.

Mindfulness samengevat:

  • Leren voor jezelf te zorgen, waardoor je dat opgebrande gevoel kwijt raakt.
  • Geeft je inzichten in waarom je iets doet. Als je weet waarom je iets doet kun je bewust een keuze maken.
  • Is ervaringsgericht, dus je voelt het ook echt zelf. Hierdoor is de groepstraining toch ook persoonlijk.
  • Geeft meer rust in je hoofd, je leert je beter te concentreren. Hierdoor kun je je aandacht beter richten en laat je je minder snel afleiden.
  • Herken eerder wat er gebeurd. Als je doorhebt waar een pad toe leid kun je eerder bewust de keuze maken dit pad te volgen, of toch een ander pad te nemen.
  • Leer hoe anderen ook worstelen. We hebben allemaal onze uitdagingen in het leven. Het is zo prettig te zien en horen dat je niet de enige bent!

De Mindfulness Training

De Mindfulness training of MBSR leert je om uit je hoofd naar je hart te gaan. Het geeft je meer zelfzorg en voedt je. Maar hoe werkt het nu precies? De Mindfulness training bestaat uit een kennismakingsgesprek, 8 sessies van 2,5 uur en een compleet verzorgde stiltedag.

Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we alles wat er nodig is om elkaar te leren kennen. Ik heb heel veel vragen voor je, maar jij mag mij ook alles vragen. Hierna besluiten we samen of de training inderdaad voor jou op dit moment geschikt is.

Daarna gaan we beginnen met de training. Elke week is er een sessie, waarin we oefeningen doen, denk hierbij aan meditaties en yoga. Geef ik uitleg geef hoe het allemaal werkt en bespreken we jouw ervaringen. Het gaat tijdens deze sessies echt over de ervaringen. Niet over de achterliggende verhalen, het is dus geen praatgroep! Aan het einde krijg je huiswerk mee. Meditaties, dagelijkse korte oefeningen en inzichtsopdrachten. Dit duurt, schrik niet, ongeveer een uur per dag. Je krijgt dan ook een werkboek, een boek en geleide meditaties mee.

Als we dan een eind op weg zijn, ergens na sessie 6 hebben we een gezamelijke stiltedag. We gaan de oefeningen doen die je geleerd hebt, voor het eten en drinken wordt gezorgd en je mag helemaal bij jezelf blijven.

Na 8 weken nemen we afscheid en kun je altijd nog terugkomen om een stiltedag te doen of de compassie training.

De Mindfulness training is in 1979 door Jon Kabat-Zinn bedacht. De meditaties en de training zijn gedurende bijna 40 jaar wel wat aangepast en veranderd. En uit alle onderzoeken blijkt dat er zeer veel positieve effecten zijn. Zo blijkt de training net zo effectief als anti-depressiva. Maar ook voor niet depressieve deelnemers heeft het heel veel positieve effecten. Herkennen wanneer jouw grens bereikt is en dan voor jezelf zorgen. Zodat je daarna weer door kan. Beter kunnen slapen, lagere bloeddruk, minder piekeren, minder stress.

De Mindfulness training die hier gegeven wordt wijkt in 1 sessie af, sessie 6 gaat over gedachten zijn geen feiten. Deze sessie die komt uit de MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy). Dit is een bewuste keuze omdat we het onderwerp communicatie tijdens alle sessies meenemen. En we veel kunnen leren van onze automatische gedachten.

Opbouw van de training:

We maken kennis met elkaar en starten met de befaamde rozijnoefening. Ook de bodyscan komt aan bod, en langzaam bereiden we ons voor om kennis te maken met onze eigen automatische piloot.
Obstakels zijn overal in het leven, soms klein soms groot. Maar laten we ons daardoor afleiden? Kunnen we de juiste keuze maken als er een obstakel is?
We hebben allemaal onze grenzen, en die zijn van persoon tot persoon verschillend. Hoe herken jij jouw grenzen? Hoe reageer jij op je grenzen, welke gedachten komen er dan op…

We hebben het allemaal druk. Maar dat druk heeft soms ook een prijs, het kan stress veroorzaken en dan? Wat doet stress met jou? We weten al dat we allemaal anders zijn, dus gaan we op zoek naar wat jouw signalen zijn die je kunt herkennen zodra er teveel stress is.

Als je stress kunt herkennen, hoe ga je daar dan mee om? Kun je deze stress veranderen? Of is het gewoon zoals het is? Kun je dat accepteren / erkennen? Hoe kun je bewust keuzes maken?
We hebben allemaal heel veel gedachten, en ze schieten zo door ons hoofd. Maar wat als je elke gedachte gelooft? Klopt dat dan wel? Zijn er gedachten die niet kloppen? Hoe herken je die?
We gaan richting het einde van de training. We hebben heel veel technieken geleerd, handvatten ontvangen. Maar wat helpt jou nu echt? Welke signalen moet je niet negeren? Kortom, hoe zorg je voor jezelf?

Het is alweer de laatste bijeenkomst, wat was je doel bij de start van deze training? Wat neem je mee uit deze training? Waar kun je nog ondersteuning in gebruiken? Hoe ga je nu verder?

Nieuwsgierig geworden?

Je kunt bij mij twee verschillende Mindfulness Trainingen volgen, zowel fysiek als online