Vandaag sluit ik graag aan op een vorig blog. Daar had ik het over het maken van één todo-lijst.

Ook als chaoot werkt deze techniek, en krijg je meer energie!

Vandaag vertel ik je graag over een tijdsmanagement techniek die op verschillende sites onder verschillende namen bekend staan. Sommige kennen het als de “Pomodorotechniek” of als “5 voor 11”. Ik zal jullie kort uitleggen hoe het werkt, en het werkt echt!
Op je todo lijst heb je een aantal dingen staan die gedaan moeten worden. En soms als je ergens druk mee bezig ben kun je in details verloren raken. Of je kunt gedurende de taak afdwalen. Het idee van deze techniek is dat je 25 minuten geconcentreerd bezig bent met 1 taak. Na deze 25 minuten heb je 3 minuten pauze, en vervolgens begin je voor 25 minuten aan je volgende taak. Na 4 rondes kun je een grotere pauze nodig hebben en ook nemen. En begin je dan je dag om 8:30u dan heb je 5 taken voor 11 uur gedaan.
Nu hoor ik natuurlijk al wel een aantal mitsen en maaren opkomen. Per slot van rekening, als je als taak hebt om een gang te verven, dan duurt dat langer dan 25 minuten. Maar tegelijkertijd, als je een klant moet bellen kan dat soms veel korter dan 25 minuten duren.
We maken de todo lijst dus specifieker! Of juist minder specifiek…
De gang verven kan opgedeeld worden in taken die wel 25 minuten kunnen duren. En hetzelfde geld voor het bellen, dat kan in een taak worden gestopt met het sturen van een bevestigingsmail.
Ik zou niet beginnen met het veranderen van je hele todo lijst. Hou het op de 5 die je vandaag gepland heb. En denk er ook aan dat er soms taken zijn die langer duren, die niet in dit systeem passen. Daar heb je dan ook de tijd voor, namelijk vanaf 11u ’s morgens. Als je al 5 taken van je todo lijst hebt afgestreept!
En waarom begin je nu met deze manier van werken. Nou je kunt om 11u ’s morgens al 5 taken van je todo lijst afstrepen. En dat geeft ruimte en positieve energie. En dat zorgt ervoor dat je ook met deze energie de rest van de dag goed en productief bezig kan zijn.
Ik ken momenteel geen digitale hulpmiddelen die je hierbij kunt gebruiken. Behalve dan de timer op m’n telefoon. Maar ik geef je wel graag een ouderwets papieren schema! Deze mag je delen met familie, vrienden en collega’s. Echter zou ik het waarderen als je het schema, inclusief logo intact laat.