Een jongeman kwam bij de meester en vroeg: Hoe lang zal het duren voor ik de hoogste graad behaal?
De meester antwoordde: ‘Tien jaar’
De jongeman zei: ‘En wat als ik dubbel zo lang oefen?’
De meester antwoordde: ‘Twintig jaar’
‘Hoe kan het zijn, meester.’ Vroeg de jongeman, ‘dat als ik twee keer zo hard mijn best doe, het twee keer zo lang duurt?’
‘Dat is eenvoudig’, antwoordde de meester, ‘Als je één oog gefocust houdt op het einddoel heb je nog maar één oog over om je weg te vinden.’
Zen koan
We zijn nu halverwege de training. En je zult merken dat als je opmerkzamer gaat leven, je ook meer zult registeren hoe vaak je dingen nog automatisch doet. En dat is niet altijd prettig. Je kunt er zelfs een beetje door ontmoedigd worden en soms verzuchten: wie heeft er eigenlijk de leiding in mijn leven, ik of mijn automatische patronen?
Dit gevoel kan vooral vervelend zijn wanneer je je bewust wordt van patronen die je tot last zijn. Je ziet hoe het patroon werkt, maar ondanks dat inzicht ben je er nog niet vanaf.
Het lijkt wel of je soms blind bent en toch weer in een valkuil loopt waarvan je inmiddels wist dat hij er was. Dit komt ook mooi naar voren in “Autobiografie in 5 hoofdstukken” van Portia Nelson. Het lijkt dan wel, alsof je nooit leert! Helpt mindfulness dan alleen om je in te wrijven hoe vaak je het verkeerd doet?
Vergeet niet dat je werkt met automatismen die al een diepe groef gevormd hebben, wellicht al een leven lang. Het is de macht der gewoonte die ons opnieuw verleid heeft.
Maar, zo lang je met interesse en intensie blijft opmerken, oefen je ook je opmerkzaamheidspier. Je momenten van alertheid helpen je om de volgende keer eerder alert te zijn. Een onbewuste kracht helpt je hierbij. Het werkt precies zoals bij alle terreinen van interesse: je aandacht gaat er automatisch naartoe. Als je net een nieuwe auto hebt gekocht zie je overal dezelfde auto rijden. Zo werkt het ook bij interesse voor je automatische patronen. Je zult ze steeds eerder opmerken, totdat je ze vooraf ziet aankomen. Dan kun je op tijd kiezen.
Heb dus geduld, wetende dat je opmerkzaamheidspier vanzelf sterker wordt naarmate je meer traint.
Zie het proces als het bamboe zaadje dat geplant wordt. Na het planten duurt het, als het tenminste goed verzorgd is, 5 jaar voor het uit komt. Maar zodra het boven de grond uit komt, dan groeit het meters op 1 dag!