Werk privé balans in beeld

Je kent dat wel, het is je vrije dag van de week en hebt de kinderen naar school gebracht. Dan sta je nog even op het schoolplein en bespreekt kort de komende dag met andere moeders. De kinderen zijn op school dus het “werk” kan beginnen. De een heeft het over de was, of het stofzuigen dat nog moet gebeuren. De ander maakt het werk nog even af.
Vanmorgen sprak ik dus met een moeder, en ook zij ging aan het werk. Even m’n werk afmaken waar ik op het werk niet aan toe ben gekomen. Ik vroeg haar of dat vaker zo het geval is. En het antwoord liet even op zich wachten….
Ja eigenlijk was er altijd wel wat werk te doen op haar vrije dag. En als ik er verder bij nadenk hoor ik vaker “Als de kleine dadelijk op bed ligt, dan ga ik nog snel wat werk afmaken.” Of: “Zo, nu de kinderen op school zijn ga ik nog even werken. Ja het is mijn vrije dag, maar…..”
Aan de andere kant hoor en zie ik veel vacatures waarin staat: “Een goede werk-privé-balans”. Maar wat houdt dit nu in? Werken als de kleine aan het slapen is, of op je vrije dag als de kinderen op school zijn. En wat staat daar dan tegenover volgens jouw werkgever? Of houdt het in dat je thuis kunt blijven als de kleine een keer ziek is?
Hoe werkt dat bij jou? Wat ga jij doen als de kleine ligt te slapen? Of als de kinderen op school zijn?
Tuurlijk, soms is het handig om nog even wat af te maken thuis als je daardoor meer rust ervaart. Maar wat als dit structureel gebeurd? En wanneer kun jij je dan ontspannen? Gek genoeg hoor ik op het schoolplein niet verhalen als: “Zo de kinderen zijn op school, dan ga ik nu voor een ontspanningsmassage naar de schoonheidsspecialist.” of “Als de kleine dadelijk slaapt ga ik met een boekje in bad.” Mag dit niet? Moeten we bezig zijn met “iets”? Zijn wij allemaal supervrouwen die alleen maar bezig zijn met werk, kinderen, huishouden,…. Of heb ook jij ontspanning, “me-time”,….nodig? En hoe hou jij je in balans?
De moeder die ik sprak heeft heel veel plezier in haar werk. Ze krijgt er ook echt veel energie van. En zij heeft haar werk-privé balans gevonden, waardoor ze ook tijdig ingrijpt als het haar teveel wordt. Maar hoe zit dat met jou? Heb jij een goede werk-prive balans?
Mocht jij twijfelen heb ik hier wat tips:

  1. Moet je toch thuis werken, spreek dan met jezelf een tijd af. En zet dan ook een timer. Is de tijd afgelopen dan is het ook klaar met het werken. Klinkt streng, maar voor je het weet kun je de kinderen weer halen en ben je alleen aan het werk geweest.
  2. Heb jij moeite om met een boek te gaan zitten, of gewoon een lekkere wandeling buiten te maken? Zet het op je to-do lijstje, daardoor voelt het meestal minder als “niets” doen. En natuurlijk zie je het dan ook vaker voorbij komen en denk je er aan!
  3. Maak nu alvast een koffie afspraak met die vriendin / moeder van school / schoonheidsspecialist voor jouw vrije dag.

Ik hoor graag hoe jij jouw werk privé balans in evenwicht houdt! Laat het me weten in het commentaar gedeelte. Ook voor vragen, je krijgt sowieso respons van mij!