Na een dag werken, bezig met de kinderen, eten koken, kinderen naar bed en weer opruimen. En dan, dan is het voor mij altijd om in te storten. Even tijd voor mezelf, even op adem komen, phoe wat een dag….en wat voel ik me dan moe.
Dit is voor mij altijd een heel lastig moment van de dag. Ik voel me moe, en heb dan de neiging om op de bank in te storten. TV aan, benen omhoog. Maar voor ik het weet is het alweer bedtijd en heb ik de hele avond niets gedaan.
Nu weet ik dat als ik me niet aan deze vermoeidheid overgeef, maar ga mediteren, wat oefeningen ga doen, of gewoon ergens aan begin. Dan laad ik ook op….

Luisteren

Maar wanneer luister je dan naar je lichaam? Als je de vermoeidheid van de dag voelt om dan ‘rust’ te nemen? Of om dan op te laden door activiteiten?
Of zijn er misschien twee vermoeidheden, en als je dan het verschil kunt voelen kun je de juiste remedie gebruiken?
Ik ben al een tijdje bezig dit te ontravelen bij mezelf. Maar het lukt me niet. Ik voel geen twee verschillende vermoeidheden op dit dagelijkse moment. En als ik een hele week energie oplaad heb ik aan het einde van de week niet een grotere vermoeidheid. Dus dit opladen werkt goed. Aan de andere kant als ik de hele week op de bank voor de TV instort is de vermoeidheid ook niet erger aan het einde van de week.
Het verschil tussen deze twee oplossingen zit hem uiteindelijk in hoe ik mezelf beoordeel. Als ik voor de TV of iPad instort op de bank dan heb ik daar een oordeel over. Niet op het moment zelf, maar als het bedtijd is. Ik voel me dan nog niet echt opgeladen en sleep ik me naar bed. Daarnaast denk ik dan aan al die dingen die ik had kunnen doen, als ik maar niet op die bank was gaan zitten.
Tegelijk vind ik ook dat de boog niet altijd gespannen hoeft te zijn, en dat een avond TV kijken ook heerlijk kan zijn.

Dus hoe los ik dit op?

Twee avonden per week heb ik bank avonden en twee avonden per week plan ik werk in. Ik weet samen zijn dat geen 7 avonden, en dat is express. Ik hou namelijk graag mijn agenda vrij voor andere (leuke) dingen. En dit werkt goed voor mij!
Wat doe jij na een dag hard werken? Hoe vul jij je avond?