Ik heb zelf 3 kinderen, en heb ook veel vriendinnen met kinderen. En toen leek het me allemaal nog heel gewoon. Maar nu ik vrouwen met een burn-out coach zie ik ook veel jonge moeders voorbij komen. En kijk ik dus met hele andere ogen naar de situatie waar zij in zitten. En deze valkuilen zijn de meest voorkomende!
1. Bewijsdrang: Veel vrouwen willen zich na het krijgen van een kind bewijzen. Bewijzen dat ze nog steeds net zo hard kunnen werken als dat ze konden voordat ze een kind hadden. En beter dan ze konden met de zwangerschapshormonen gierend door hun lijf. Het probleem waar veel van deze vrouwen tegenaan lopen is dat de werkgever hier gebruik van maakt. Ik zie veel vrouwen die na de komst van een kind minder uren zijn gaan werken. Echter als ik ze vraag hoe het met hun werk zit, blijkt dat ze evenveel op hun bord gekregen hebben. En is het dan reeël te denken dat je het evengoed moet doen als voor je moederschap?
2. Zekerheid: Begrijp me niet verkeerd, zekerheid is prettig. Maar met het krijgen van kinderen kan het goed voorkomen dat je anders naar je werk gaat kijken. Je wereldbeeld kan veranderd zijn, door zo’n klein ukkie. Niet alleen over het opvoeden van kinderen, maar ook het belang van je werk kan veranderen. Als je werk blijft doen wat niet meer bij je past gaat dit je veel energie kosten. Hou dit in de gaten, zodat je op tijd je kunt oriënteren op alle mogelijkheden die er zijn!
3. Tijd voor jezelf: Je taart met tijd moet in meer stukjes verdeeld worden. En waar ga jij dan in snijden? Je bent niet de eerste die bij een eerste kindje ’s avonds nog in haar pyama loopt omdat je er niet aan toe bent gekomen jezelf te verzorgen. En in je verlof is dit niet erg. Toch? Maar als je moet gaan werken, dit perfect moet doen. De perfecte moeder moet zijn, leidt dit vaak tot minder tijd voor jezelf. En dit zorgt ervoor dat het “opladen” niet altijd meer lukt. Waardoor je dus ook uiteindelijk opbrandt.
Heb jij een andere valkuil? Laat het me dan weten door een reactie te geven hieronder. Herken jij jezelf? Twijffel je of je al richting een burn-out gaat, of er al een hebt? Schrijf je dan in voor het gratis spreekuur!