Met een burn-out heb je weinig energie, en dus kan je neiging zijn om wat langer in bed te blijven. Of op de bank te hangen, en jezelf dan eens aan tafel te hangen. En aan het einde van de dag, of misschien wel eerder begint je hoofd te knagen en beginnen de negatieve of beschuldigende gedachten. “Ik heb de hele dag niets gedaan, hoe komt het dat ik zo moe ben” of “Ik ben de hele dag thuis, en ik heb niets gedaan terwijl ik nog zoveel te doen had”. Misschien heb jij een typische gedachte die altijd op komt. Schrijf die dan eens voor jezelf op!

Ga iets doen!

In het begin van je herstel is het verstandig nog niet teveel te willen. En is het verstandig wel elke dag iets te doen, het liefst iets waar je energie van krijgt. Dus begin eens met bewust dagelijks 1 ding te doen.
Wat dat ene ding is? Tja, dat mag je zelf weten. Ik zou wel kiezen voor iets lichamelijks, dus niet een half uur lezen, of een half uur candy crush. Lezen kan lastig zijn als je problemen hebt met je concentratie, en dan leidt lezen al snel tot frustratie tot beschuldigende of negatieve gedachten.
Grote kans dat je nu je last hebt van een burn-out totaal niets kunt bedenken, anders dan werk of huishouden. Dat is ok, het mag best daarmee te maken hebben. Stofzuigen is ook lichamelijk. Maar zorg dan wel dat stofzuigen niet elke dag je activiteit is. Wissel een beetje af.

Tips?

Afwisselen kan op verschillende manieren:
– Je ben bedenkt elke ochtend wat je die dag gaat doen. Of de avond ervoor, en neem dan mee wat je de afgelopen dagen al gedaan hebt.
– Je gaat 1x per week, alleen of met iemand, zitten om alle activiteiten van de week te plannen. Je schrijft ze dan ook echt op in je agenda, liefst met tijd wanneer je ze gaat doen.
– Voor de avonturier, je maakt, alleen of met iemand, verschillende briefjes met daarop een activiteit. En al deze briefjes doe je in een schaal / doos / …. zodat je elke ochtend 1 briefje kan “trekken”. En die activiteit ga je dan vandaag doen.
Deze laatste is voor mijzelf nodig geweest, zeker in het begin wilde ik niet buiten wandelen. Dus plande ik altijd iets anders als ik het de dag zelf verzon, of dan kwam die activiteit er zelfs niet van als ik het gepland had. Maar vanwege de korte voorbereidingstijd, ik trok het briefje op het moment dat ik “iets” ging doen, had mijn hoofd niet de kans om allerlei excuses te vinden.

Wat kun je doen?

Een half uur buiten wandelen, fietsen. Misschien ben je al toe aan hardlopen, of sporten. Eén huishoudelijke taak, het liefst eentje waarvan je weet daar wordt ik vrolijk van. Maar ook een kop koffie ergens gaan drinken (vriendin of koffie zaak)…of……
Ik hoor graag van je welke activiteit jij hier mist! En heb je vragen, stel ze gerust! Je krijgt zeker antwoord van mij!