Overal waar ik keek, boeken, tijdschriften en ook Facebook zag ik plaatjes en tekst voorbij komen. Buiten je comfort zone stappen. Buiten je comfort zone gebeurt de magie.
Dat buiten je comfort zone stappen, dat vond ik ook wel logisch. Want per slot van rekening als je niets veranderd zul je altijd hetzelfde resultaten krijgen. Toch? Altijd maar in hetzelfde rondje lopen. Mezelf klein houden, door alle grenzen en beperkingen die ik mezelf opleg. Dus besloot ik dat het anders moest. Per slot van rekening buiten je comfort zone gebeurd iets magisch. Maar ik ben heel voorzichtig en dus heb ik mezelf goed voorbereid. Een rugzak gevuld en ben stapje voor stapje op weg gegaan. En ik moet zeggen het was en is nog steeds doodeng! Maar iedere keer dat er iets lukt dan heb ik zo’n gaaf en super gevoel. En zelfs als iets niet lukt ben ik zo trots dat ik het toch bedacht en geprobeerd heb. Alleen maar positieve energie!
Tijdens mijn vakantie echter zag ik een stuk voorbij komen van een coach die ik zeer waardeer die juist zei dat je IN je comfort zone moet blijven. Dicht bij jezelf moet blijven…… En ik was getriggert…. want wat bedoelt ze hiermee? En wat is nu eigenlijk je comfort zone?

Wat is je comfort zone?

Op internet vond ik een hele korte definitie:
“Situatie waarin iemand zich veilig en ontspannen voelt”
Een andere definitie die ik tegen kwam:
“We leven binnen onze comfort zone wanneer we een leven leiden zonder onzekerheden die ons angst inboezemen. Iedereen heeft een eigen comfortzone. Die kan klein zijn, bijvoorbeeld bij mensen die snel zenuwachtig zijn. Maar ook groot, zoals bij dappere bergbeklimmers die elke uitdaging aankunnen. Mensen kunnen vrijwillig buiten hun comfort zone treden, maar ook gedwongen. In het laatste geval zullen zij in de meeste gevallen hun best doen om snel daarin terug te keren. Wanneer een comfort zone erg bekrompen wordt, bijvoorbeeld door psychische oorzaken, zal een therapeut zijn cliënt helpen om deze weer te vergroten. “
Hierin zie ik het verschil in definitie. Wie zegt dat de bergbeklimmer binnen zijn comfort zone aan het klimmen is? Als hij aan het klimmen is, voelt hij zich dan veilig en ontspannen? En als je bijvoorbeeld plein vrees hebt, is het dan verstandig om in je comfort zone te blijven? De mogelijkheden zijn er, je kunt alles online bestellen. Maar tegelijkertijd zal iemand met plein vrees niet zonder voorbereiding uit zijn huis meegenomen moeten worden om op een wildvreemd plein neergezet te worden.

comfort zone
Ja, ga naar buiten!

Mijn conclusie van al die rond zwervingen is dat buiten je comfort zone stappen goed is! Goed voor je ontwikkeling, en van onszelf ontwikkelingen worden we als mens blij.
Ik zet er alleen wel graag een paar punten bij. Stap alleen uit je comfort zone als:
1.    Je handvatten hebt om als het toch te overweldigend of eng is je hier goed mee om kan gaan. Dat kan ook iemand zijn die met je meegaat om je hierbij te helpen.
2.    Doe dit alleen als je dit zelf wilt, laat je niet dwingen. Dat zorgt niet voor de positieve energie die het je wel op zou kunnen leveren.
3.    Neem kleine stapjes, ook met kleine stapjes kom je waar je naartoe wilt. Te grootte stappen kunnen overweldigend zijn.
4.    Geniet van iedere overwinning. Sta hier bij stil en wees trots op jezelf!
De coach waar ik het eerder over had zei in haar stuk ook: “Blijf bij jezelf”. En daar ben ik het volledig mee eens. Als je dat doet, dan blijft het nog wel eng, maar krijg je er zoveel meer voor terug! En je gaat de richting op van je hart.
En wat denk jij? Binnen of buiten je comfort zone?