Het voorjaar is het moment dat iedereen weer wakker wordt, en de schoonmaak kan beginnen. Ook de schoonmaakmiddelen zijn vol op in de aanbieding. En ook ik ben weer begonnen ons huisje weer fris en opgeruimd te maken.
En terwijl ik hier mee bezig was zag ik een mooie analogie met meditatie. En dan niet dat je tijdens het schoonmaken ook kunt mediteren… 
Gedurende het hele jaar zijn er stapeltjes die in ons huis ontstaan, en een keer in de zoveel tijd ruim ik die stapeltjes op. Eigenlijk is het meer het verschuiven van de stapeltjes, ik verdeel ze en ze komen dan terecht in een kastje of la. En ik het voorjaar neem ik dan de tijd om deze kastjes of lades echt uit te zoeken en op te ruimen.
En na zo’n tijdje blijken sommige lades een heleboel leuke verassingen te bevatten. En sommige kastjes juist minder plezierige paperassen. En hier zie ik dan de analogie, als je namelijk gaat mediteren is het de bedoeling dat je gaat zitten alsof het je eerste keer is. Zonder verwachtingen, op die manier kun je zijn met wat er is. En soms is dat een la vol leuke dingen, maar soms ook die kast met paperassen….
En als je de kast gaat opruimen kan het zijn dat het eerst een grotere puinhoop lijkt, maar uiteindelijk weet je dat het opgeruimd is. Er ruimte ontstaat in de kast en dat je blij bent dat je deze kast uitgemest hebt. En zo gaat dat ook met minder prettige meditatie ervaringen. Soms zorgt dat ervoor dat je meer moeite hebt de volgende keer te gaan zitten. Maar uiteindelijk ruimt het op en krijg je positieve energie. Het ruimt op, ook in je hoofd. Je leert jezelf kennen, hoe jij reageert op een gebeurtenis. De gedachten en emoties. De lichamelijke beleving.
Zo kom je in meditatie van alles tegen, net als alle kastjes en lades als je die opruimt met de voorjaarsschoonmaak. En dat maakt het ook echt elke keer een nieuwe ervaring!