Ik krijg vaak de vragen over meditatie. Heb jij enig idee wat mediteren is? Is er maar 1 manier om te mediteren? Waarom zou je mediteren? Is mediteren zweverig? Is het moeilijk? Wat levert het je op?
Een aantal van deze vragen kan ik in het algemeen uitleggen. Echter sommige zijn wat lastiger algemeen uit te leggen en zijn persoonsgebonden. Toch ga ik een poging wagen 😀

Wat is mediteren?

Er zijn verschillende vormen van meditatie. En dan bedoel ik niet Zen, Mindfulness of Vipassana. Dit zijn verschillende “stromingen”. Maar ik bedoel concentratie meditatie en inzichtsmeditatie. Grofweg zijn dit de twee vormen meditatie die er zijn. Bij een concentratiemeditatie probeer je tijdens de meditatie je concentratie / aandacht bij 1 voorwerp te houden. Dit voorwerp kan je ademhaling zijn, iets wat iedereen elke dag met zich meeneemt. En dus als “anker” kan dienen. Maar het kan ook geluid, visueel of een steen in je hand zijn. Er is één ding en daar probeer je dus bij te blijven.
De andere vorm is inzichtsmeditatie, hierbij is je aandacht ook bij één ding. En ook hier kan je “anker” je ademhaling zijn. Maar in dit geval wil je juist je ademhaling voelen. Je richt je aandacht dus op (in eerste instantie) bijvoorbeeld de driehoek tussen je neus en bovenlip. En hierbij probeer je je ademhaling te voelen. En als dit je goed afgaat kun je dit uitbreiden naar je hele lichaam.

Is er maar 1 manier om te mediteren?

Nee, er zijn verschillende manieren. Zo kun je je bijvoorbeeld voorstellen dat het voor iemand met ADHD heel moeilijk is om stil te gaan zitten. En dan kun je ook lopend mediteren, een loopmeditatie. Sommige mediteren terwijl ze hardlopen, andere vinden het prettig om liggend te mediteren. Er zijn zelfs mensen die mediteren terwijl ze in gesprek zijn met anderen. Tip: wil je dit doen, vertel het je conversatiepartner niet….

Waarom zou je mediteren?

Tja, hier wordt het nog diverser. Je kunt mediteren om meer rust in je hoofd te krijgen. Je kunt in dat geval mediteren zien als een mute knopje van je gedachten. Natuurlijk komen de gedachten nog steeds binnen, maar zoals je ook je telefoon op zacht kan zetten. Doe je dat dan ook even met je gedachten. Je kunt ook mediteren om meer focus te krijgen. Door de concentratie meditatie leer je je focussen op 1 ding, en door dit te oefenen tijdens een meditatie. Kun je het ook in het dagelijks leven toepassen. Maar je kunt ook mediteren om meer in contact te komen met je gevoel. We leven in een “kennis” maatschappij, en we doen veel uit de redenatie. Terwijl ons gevoel soms iets anders wil, en dat kan een “intern” conflict veroorzaken. Dit los je op door in contact te komen of blijven met je gevoel.

Is meditatie zweverig?

Hier begin ik graag met de definitie van zweverig. Zweverig betekent namelijk, vaag, onduidelijk of duizelig, maar dan gaat het meer over een lichamelijke sensatie. Als je niet weet wat mediteren is, kan ik me voorstellen dat het vaag is, of onduidelijk. En ook als je begint met mediteren is het soms wat lastig je voor te stellen wat je nu precies moet DOEN. En daar zit het begrip hem ook juist in. Met mediteren moet je DOEN, je moet ZIJN. En hier begint het vaag zijn wellicht ook voor sommige. Niet doen, maar zijn. Tegelijk is dit ook het mooie van mediteren. We hebben allemaal onze lange todo lijsten, en met mediteren laten we die voor wat het is en gaan we “zitten” om te zijn. In het hier en nu met aandacht aanwezig zijn. Niet met alles wat er mis is gegaan gisteren, of 1 minuut geleden. Niet bezig zijn met de planning voor morgen of zelfs maar over 1 minuut. Gewoon zijn in het moment, bij deze ademhaling. En als dat niet lukt? Nou dan probeer je het opnieuw, te zijn in het hier en nu zonder oordeel over het feit dat het je net niet lukte. En opnieuw en opnieuw en opnieuw.
Voor mij is meditatie niet zweverig, sommige meditatievormen daar heb ik een andere mening over…. Maar dit is een vraag die alleen jij kan beantwoorden. Is meditatie zweverig voor jou? En wil je het daar dan bij laten, of wil je het onderzoeken?
Is het moeilijk?
Zoals je misschien merkt wordt het antwoord steeds diverser. Meditatie is op zich niet moeilijk, ergens zitten, liggen of lopen dat kunnen we allemaal wel. Je aandacht bij een ding houden, of juist voelen wat er is. Dat is soms wat lastiger. Ontdekken wanneer onze gedachten zijn afgedwaald ook dat heeft oefening nodig. Wat dat betreft vergelijk ik het graag met hardlopen. Hardlopen is niet moeilijk. Echter een lange afstand hardlopen vergt oefening, steeds ietsjes meer, ietsjes harder. En vooral iedere keer weer gaan. Dat geldt voor meditatie ook. Het is bewezen dat zelfs 10 minuten per dag mediteren je veel oplevert. Maar elke dag 10 minuten gaan zitten “niets doen”, dat blijkt nog best lastig in ons drukke leven. En daar zit wellicht de moeilijkheid wel in, discipline opbrengen om dagelijks 10 minuten te mediteren.

Wat levert het je op?

Dagelijks 10 minuten mediteren helpt je te “ontstressen”. Niet alleen je gevoel, maar ook daadwerkelijk in je hersenen. Het gedeelte waar angsten worden verwerkt wordt kleiner, en het gedeelte dat je korte termijn geheugen is wordt groter.
Daarnaast blijkt dat je sneller denkt, creatiever wordt, je kunt je aandacht beter richten, ontwikkelt meer compassie, minder kans op een depressie, verminderen van pijn, verlaging van de bloeddruk, verminderde symptomen van “irritable bowel syndrome”, slapeloosheid verminderd, maar ook de griep duurt korter als je het al krijgt.
Natuurlijk zal je dit niet allemaal in een doos met een strik erop krijgen. Als je bloeddruk goed is, zal deze niet verlagen door meditatie. Het komt erop neer dat je lichaam en geest door meditatie terug in balans komen.
Nieuwsgierig?
Kom dan eens langs voor de workshop meditatie of voor een proefles mindfulness!