Ontdek de Kracht van het Huidige Moment tijdens Mindfulness Training

Tijdens de Mindfulness training is een van de eerste oefeningen de adem meditatie. Hierbij richten we ons vooral op onze ademhaling, elke in- en uitademing, om ons bewust te worden van het huidige moment. Het is lastig om bewust te zijn van een ademhaling die al voorbij is of nog moet komen.

Tijdens deze meditatie, net als bij andere meditaties, kan de geest ongeduldig worden en afdwalen. Er is altijd zoveel te doen en dan komen er gedachten op, waardoor je in een gedachtentrein belandt. Maar zodra je je weer bewust wordt van je ademhaling, ben je terug in het hier en nu.

Leer Afdwalende Gedachten Te Omarmen tijdens Meditatie

Het is een interessante oefening waarbij je merkt dat de geest afdwaalt, maar ook leert dat je in staat bent om je aandacht weer naar de ademhaling te brengen. Een deelnemer van de training vond dit een mooi concept en vergeleek het met het wegwissen van gedachten door te swipen.

Ik vind dit een prachtige uitspraak die goed past bij deze tijd. Je veegt de gedachte gewoon weg, je laat het los. Hoewel er misschien een andere associatie is met het swipen. We zijn bekend met Tinder, waarbij naar rechts swipen een foto bewaart en naar links swipen deze doet verdwijnen. Maar bij meditatie geven we geen oordeel aan gedachten zoals “deze gedachte wil ik bewaren” of “deze gedachte wil ik nooit meer zien”.

Onze drang om te controleren en vast te houden aan wat we leuk vinden en weg te stoppen wat we niet leuk vinden, kan soms erg aanwezig zijn, zelfs als we denken van niet. En dat is het mooie van de eerste kennismaking met de adem meditatie. Je leert jezelf en je neigingen steeds beter kennen, wat alleen maar sterker wordt bij elke volgende meditatie.